Økokrim og lille Norge

Eva Joly har rett. Verken Norge eller Norden er søndagsskoler med tanke på økonomisk kriminalitet. På tide å avlive myten om at alt er vel her i utkanten av Europa. En gang for alle.

Av Hermann Möhring

Hva var det Helge Kvamme sa i går da han presenterte de norske resultatene av Global Economic Crime Survey, PwCs hendelsesbaserte undersøkelse av økonomisk kriminalitet?

«Korrupsjon har kommet til Norge for å bli.»

Revisorselskapets nasjonale leder for gransking og antikorrupsjonstjenester hadde flere kommentarer som er verdt å sitere: «Hvitvasking av svarte penger ligger eksepsjonelt høyt i Norge, ja helt i verdenstoppen.» Og: «Regnskapssvindel ligger på et stabilt høyt nivå.»

26 prosent av de spurte rapporterte om regnskapsfusk (mot 47 prosent for to år siden). «På tross av nedgangen… er det grunn til å registrere den høye forekomsten av regnskapsmanipulasjon når deltakerne i undersøkelsen for en stor del er børsnoterte selskaper», heter det i rapporten. Regnskapsfusk ved børsnoterte selskap. Smak litt på den!

Vesentlig risiko for norske bedrifter
Eller hva med denne? «Det er oppsiktsvekkende at så mange selskap ikke har gjennomført risikoanalyse, eller ikke vet om de har gjort det…» Joda, Kvamme har fullt belegg for det han sa. Undersøkelsens tall viser i all tydelighet at det er en del folk i toppetasjene som bør våkne. For å sitere fra rapporten: «Hovedkonklusjonen er… at økonomisk kriminalitet utgjør en vesentlig risiko for norske virksomheter.»

Bare naiv?
For se på dette: Hele 33 prosent av de spurte har ikke rutiner for risikoanalyse når det gjelder økonomisk kriminalitet. Én av tre altså. Systematisk kontroll er fraværende hos disse. Noen visste ikke en gang om de hadde slike rutiner, altså. Rundt 40 prosent av de spurte bedriftene hadde utført risikoanalyse kun én gang! Det er vel ingen grunn til å sove trygt videre…

Et blikk på undertallene viser at det er enda verre stilt: 54 prosent av virksomhetene, altså over halvparten, mener at det er ingen vits i å analysere risikoen for økonomisk kriminalitet. Eller for å sitere fra rapporten: «Virksomhetene forklarte at fraværet av regelmessige risikoanalyser er manglende tiltro til effekten av slike.» Hva er definisjonen av ordet naiv, spør jeg da. 27 prosent svarte at de ikke hadde nok kunnskap om slike risikoanalyser, 4 prosent mente de var for kostbare.

Enorme summer går tapt
Det har altså ingen hensikt å analysere risikoen for kriminelle angrep, mener så mange. Hva viser undersøkelsen? Flere norske virksomheter melder om tap på mellom 5 og 100 millioner US-dollar! 20 prosent opplevde det i Norge, 7% globalt. Mellom 30 og 500 millioner kroner!!!

Over halvparten av virksomhetene som er blitt utsatt for økonomisk kriminalitet det siste året, har lidt tap på 100.000 US-dollar, nesten 600.000 kroner. Har det fortsatt ingen hensikt å analysere risikoen for økonomisk kriminalitet? Mye bra disse bedriftene kunne ha brukt de tapte pengene til.

Et annet interessant funn er at virksomheter som har opplevd forsøk på økonomisk kriminalitet, er blitt utsatt for det fra én til ti ganger (42 prosent) det siste året. 37 prosent har rapportert om mellom 100 og 1.000 hendelser. Med andre ord: de må være ekstra interessante for økonomisk kriminelle. 

Regner med datakriminalitet, men…
Den norske delen av «Global Economic Crime Survey» omfattet 67 virksomheter fra 19 forskjellige bransjer (bank/finans, transport og logistikk, teknologi og tjenesteytende selskaper). 90 prosent er privateid, 10 kommer fra offentlig sektor. 36 prosent av bedriftene er notert på børsen. Store selskap, med andre ord. I 35 prosent av tilfellene svarte direktørene, ifølge PwC.

Her noe av dét undersøkelsen avdekket:

 • 28% svarte at de vet at de er blitt utsatt for økonomisk kriminalitet det siste året.
 • 37% har oppdaget mellom 100 og 1.000 lovstridige hendelser i løpet av de 12 siste månedene.
 • 33% har ikke gjennomført risikoanalyse for virksomheten, samtidig som…
 • 40% tror de vil bli utsatt for datakriminalitet de neste 12 måneder!

Hvitvasking og regnskapsfusk
Så noen fakta etter ulike typer av økonomisk kriminalitet som bedriftene har rapportert om:

 • 63% har opplevd underslag eller økonomisk utroskap
 • 47% hvitvasking av svarte penger
 • 26% regnskapsmanipulering
 • 26% cyberkriminalitet
 • 16% korrupsjon og bestikkelser

Hvem er lovbryterne?
Hvem er det som begår økonomisk kriminalitet? 80 prosent kommer utenfra, mener de som svarte. De fleste kunder. Resten begås av ansatte, de fleste mellomledere, viser undersøkelsen.

Akkurat det, mente Helge Kvamme, henger ikke helt på greip. «Underslag og økonomisk utroskap er jo former for intern kriminalitet. Når prosentandelen for rapportert underslag er såpass høy, stemmer ikke det med at kun 20 prosent av lovbrytelsene skal være begått av egne ansatte.» PwC-mannen har et viktig poeng der.

Samme trend i Norden
Else Lund, senior manager hos PwC Gransking, presenterte de nordiske resultatene som sørger for at konklusjonene står (enda) sterkere.

«De avliver myten om at Norden er en utkant når det gjelder økonomisk kriminalitet. Norden blir mer og mer del av den globale virkeligheten», sa hun.

Nordens Top 3 på rapportert økokrim:

 • Regnskapsmanipulering
 • Datakriminalitet
 • Hvitvasking

Hvitvasking i Norge
Norge ligger internasjonalt veldig høyt når det gjelder (avsløring av) hvitvasking av svarte penger. Det kan skyldes gode kontrollfunksjoner, mente både Else Lund og Helge Kvamme og pekte mot hvitvaskingsloven og bankenes rapporteringsplikt ved mistenkelige pengeoverføringer.

Tallene viser at Norge ligger svært langt foran resten av verdenen: 47 prosent i Norge, mot bare 9 prosent globalt (Vest-Europa 12%, Norden 15%).

Hvordan ble økokrim oppdaget?
Tallene viser at flere hendelser oppdages gjennom «systematisk forebyggende og avdekkende arbeid», slik det er formulert i rapporten. Kun 11% av lovbruddene ble avslørt ved tilfeldighet. Internrevisjonen avslørte i 26% av tilfellene uregelmessigheter, mens det i 32% ble rapportert om mistenkelige transaksjoner. Også «rotering» av ansatte og egen sikkerhetsavdeling (begge 5%) sørget for avsløring av økonomisk kriminalitet.

Hva gjør bedriftene?
I rapporten trekkes slutningen at et økende antall virksomheter ser behovet for klare retningslinjer, med tanke på reaksjoner på økonomisk kriminalitet. Politianmeldelse ansees av samtlige som en riktig reaksjon når interne lovbrytere avsløres. To av tre mener det samme når eksterne gjerningsmenn avsløres (67%). Vanlig reaksjonsform er at kundeforhold eller forretningsforbindelse avsluttes, og/eller at den skadelidte  bedriften går til sivilrettslige skritt.

Et blikk i kula
De 67 virksomhetene ble spurt om hva de spår for neste år. Nesten 40% tror de vil bli utsatt for (forsøk på) datakriminalitet. 16% antar at de vil rammes av regnskapsmanipulering, mens 19% regner med korrupsjon og bestikkelser. I 2009 mente bare 7% av bedriftene at de ville bli utsatt for korrupsjon og bestikkelser, mens det faktiske tallet i år var 16%.

Hva må til?
At økonomisk kriminalitet ikke bare har en kostnad for næringslivet, men også for samfunnet, burde være kjent. Men det tar tydeligvis tid før det synker inn hos dem det burde synke inn hos. Så derfor Kvammes advarende pekefinger på slutten av innlegget hans: «Ingen bransjer er immune, heller ingen virksomheter eller organisasjoner.»

Budskapet ble overlevert til direktørene og lederne som benket seg i glasshuset i nærheten av Operaen i går. Bedriftene må ta tak. I tillegg krevde Kvamme tiltak også fra myndighetene, utover de strafferettslige: Norge mangler meldesystemer og amnestiordning for korrupsjon slik som den finnes i Storbritannia i den såkalte «UK Bribery Act».

Her finner du PwCs norske undersøkelse!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Økokrim

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s