Skattejuks og revisorer

I fjor avdekket skatteetaten over 29 milliarder kroner som var unndratt beskatning, det høyeste beløpet noensinne. Samtidig er det forbausende stille rundt jobben revisorene gjør. Underlig, ikke det?

Av Hermann Möhring

Over 29 milliarder kroner – det er like mye som for eksempel SAS Norge, Statkraft eller Coop hadde i driftsinntekter i fjor (nr. 16 til 18 på lista over landets største bedrifter). Året før var det 11,7 milliarder som ble «oppdaget». Nå var det altså mer enn dobbelt så mye!

29 milliarder som ikke ble oppgitt til beskatning betyr tapte skatteinntekter på 8-9 milliarder kroner.

Kontroll – eller på jakt etter smutthull?
Ingen kan beskylde skatteetaten for at den ikke gjør jobben sin. Men hva med revisjonsselskapene som går gjennom og skal kontrollere bedriftenes regnskap? Har de gjort det de skal?

Følger de skattereglene, eller er de mest opptatt av å finne smutthull slik at bedriftene kan redusere skatteinnbetalingene sine? Det er betimelig å spørre når skatteetaten avdekker tidenes skattesvik.

For å ta det med en gang: jeg snakker ikke om en hel bransje, men skatteetatens «funn» må jo være en skikkelig tankevekker for en rekke revisjonsselskap og regnskapsfirmaer. Dette er flaut, rett og slett!

Store enkeltsaker
– 29 milliarder kroner er et svært høyt beløp og skyldes flere store enkeltsaker som har blitt avdekket i det foregående året. To av sakene dreier seg om beløp på over én milliard kroner, ytterligere seks saker om beløp på over en halv milliard kroner, skrev skattedirektør Svein Kristensen i en pressemelding for noen dager siden.

– Vi ønsker å vri kontrollinnsatsen mot omfattende, kompliserte saker og lykkes med dette, tilføyde Kristensen.

Vanvittig mye
Enig, 29 milliarder kroner er et vanvittig høyt beløp. Skattekroner som ble forsøkt lurt unna felleskassen. Skattekroner som skal brukes til veldig mye bra – for fellesskapet: helse, eldreomsorg, veier, pensjon og mye mye mer.

Store enkeltsaker, skriver skattedirektøren. Han mener altså ikke deg og meg som mottar lønn som arbeidstakere. Han mener større bedrifter. Konsern? 29 milliarder kroner som ble forsøkt holdt unna beskatning! Jeg kunne brukt blogginnlegget til å fabulere rundt den generelle skattemoralen, men det er ikke poenget mitt nå.

Tjener to herrer?
Jeg vil fokusere på revisorene og regnskapsførere. De kan umulig ha gjort jobben de er pålagt av det offentlige når skatteetaten «finner fram» til så enorme summer som er blitt unndratt beskatning. Eller føler de at de tjener to herrer?

Revisorer skal på den ene siden være «garantister» for at alt er som det skal – i forhold til lover og regler. Men er de det? Det ser absolutt ikke slik ut. 29 milliarder kroner som ikke var oppgitt til beskatning!

På den andre siden skal de tenke på selskapenes «beste». De blir betalt av dem og skal gjerne sørge for at bedriftene slipper mest mulig skatt.

Blandes rollene for ofte?

Saftige dilemmaer
– De må jo komme opp i saftige dilemmaer, sa en bekjent som driver med regnskap. Han syns det var skikkelig flaut å lese om tidenes skattesvik. Og mener at mange revisorer burde føle det samme. Jeg tok opp temaet med flere revisjonsselskap, men fikk ikke svar på min henvendelse.

Er det bare snakk om ulik tolkning av skatteregler? Neppe. Det må finnes en del tallakrobater som er flinke til å finne smutthull. Smutthull som tydeligvis også skatteetaten kjenner til. I alle fall en del av dem.

Ikke ett ord fra revisorene
Jeg var inne på nettsidene til Revisorforeningen, kompetanse- og interesseorganisasjonen for registrerte og statsautoriserte revisorer. Den pleier å ha sterke meninger om skattekontroll. Og burde ha det. Jeg lette etter en reaksjon på skattedirektørens milliard-melding, men fant ikke ett ord om det.

Er så mange milliarder kroner – forsøkt lurt unna beskatning – ikke noe å snakke om for revisorene?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Økokrim, Generelt, Samfunn

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s