Vi er alle trojanere

Vi må nok bare innse det: det er du og jeg som er den største trusselen for jobbens datasikkerhet. Og på utsiden sitter uærlige sjeler og koser seg.

Hackerne angriper ikke bare it-nettverk lenger. De hacker også oss, de ansatte. Og vi gjør «jobben» enkelt for dem. Gjennom våre ubetenksomme aktiviteter i sosiale medier og vår godtroende bruk av mobile dataløsninger som skal sikre tilgjengelighet overalt hvor vi ferdes.

Omgår egen sikkerhet
Vi river hull i bedriftens sikkerhetsmurer uten å tenke stort over det. Hver dag unngår vi brannmurer og legger systemene åpne fordi vi ønsker det så lettvint som mulig:

  • Jobbmail sendes videre til private, digitale postkasser, leses hjemme eller hentes opp på smarttelefoner. Er mailen hjemme kryptert, beskyttet med avansert passord? Neppe.
  • Vi klikker på mail i spamboksen og åpner dermed virusporten på vidt gap.
  • Vi utleverer oss på Facebook, Twitter og Linkedin, skriver om jobben og gir dermed kriminelle en gylden sjanse til å identifisere ansatte i for dem interessante selskaper.
  • Vi sitter på cafeer, surfer på usikrede nett – og jobber.
  • Vi deler viktige dokumenter i datalagringstjenester fordi det er jo så praktisk og effektivt. Sikkerhet? Ja, tenker vi virkelig på den?
  • Vi blander jobb og privat på pc og mobil, mister minnepinner, smartphone og laptop – uten å tenke over HVA vi egentlig har mistet.

Bedrifter bruker millioner på datasikkerhet, på avanserte systemer som skal beskytte firmaets indre liv. Men er de (og vi) virkelig obs på vår omgang med mobile enheter, hva vi leverer fra oss i sosiale medier? Jeg tviler sterkt.

Datakrim et voksende problem
Sikkerhetssystemene er faktisk ikke sikrere enn det du og jeg tillater. Datasikkerheten må altfor ofte vike for vårt eget og bedriftens krav om effektivitet og tilgjengelighet. Uten at vi vil det, så kan vi bli de kriminelles medhjelpere.

Hva hjelper det med de tykkeste, digitale «brannmurene» når vi selv unngår dem og dermed åpner bedriftsportene for uvedkommende? Det ER et faktum at datakrim gjør større og større skade.

Hva med et treningsprogram?
Det er på høy tid å stoppe opp og lage skikkelige, håndfaste kjøreregler for hvordan vi bruker våre digitale duppeditter og sosiale medier. Det trengs – i en tid hvor mer og mer av jobb og privatliv sauses sammen. Og ja, det er først og fremst bedriftens ansvar, men også vært eget!

Hva med et høyst praktisk treningsprogram for SoMe-brukere? Noen håndfaste øvingstimer – som avslutning på en arbeidsuke? Det trenger ikke være mye hokus-pokus. Og sikkerhetseffekten for bedriften vil være enorm. Samtidig som vi får gjort noe med egen naivitet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Arbeidsliv, Sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s