Heller Twitter enn sex?

Det er vanskeligere å motstå Twitter enn sex, mener en tysk-amerikansk studie. Stakkars folk, tenkte jeg.

Funnene sier ingenting om folks sexvaner, men desto mer om et problem som sosiale medier kan skape: avhengighet.

For å komme rett til poenget: trangen til å twitre er sterkere enn lysten på sex, alkohol, røyk og behovet for søvn, konkluderer undersøkelsen som Chicago University har gjennomført blant 205 tyske kvinner og menn. Den er absolutt verdt å bruke noen minutter på (mer om studien på slutten av blogginnlegget).

Lover ikke godt
Ok, det kan selvfølgelig stilles spørsmål ved hvor pålitelig studien er – med en så liten gruppe som deltok. Likevel, når vi river bort undersøkelsens lett tabloide innpakning, så kommer én ting tydelig fram: Funnene bekrefter en utvikling om folks sosiale-medier-vaner som ikke lover godt: vi kan bli avhengige av dem. KAN – hvis vi ikke passer oss og bruker dem på en vettug måte. De forandrer vår adferd – i negativ retning.

SoMe – i ferd med å bli allemannseie
Det har gått noen år nå siden Facebook for eksempel tok skikkelig av. Sosiale medier er i ferd med å bli allemannseie – også i Norge. Hele 2,7 millioner nordmenn er aktive på FB. Fjesboka, bejublet av mange – som sosial revolusjon, som et instrument til å knytte sammen mennesker over hele verden, som et verktøy som kan utløse politiske omveltninger, og som ny måte å gjøre forretninger på. Sosiale medier har altså mange positive sider.

Skadevirkninger blir synlige
Men etter hvert som flere og flere tar dem i bruk – i nær sagt alle livssituasjoner – avdekkes også deres negative sider. Skadevirkningene for oss brukere. Skadevirkninger som sosiale medier kan ha på våre sosiale liv – når de ser ut til å skape avhengighet, på lik linje med alkohol, røyk, rus og ulike former for spillegalskap. På tide at noen lager «fjellvettregler» for sosiale medier? Hva med SoMe-frie soner i livene våre?

Skader sosiale medier våre sosiale liv?
Eksemplene er mange fra dagliglivet, også mitt eget. Jeg har vært student det siste året. Og gjort noen observasjoner. Det har for eksempel ikke gått en eneste forelesning uten at flere er på Facebook eller Twitter, mens foreleseren prater i bakgrunnen. Selvsagt bra med bevisst databruk i undervisningen, men hvor mye fikk de med seg, tro? Nå diskuterer noen skoler om de bør stenge nettet i timene…

Uten bruksanvisning
Om sommeren ser jeg vennegjenger på cafeer og i parker. De er sammen og tilstede, men er det ikke likevel. De sitter sammen, ja, men de taster med folk langt unna. Så hvor tilstede er de da? Og hva gjør det med samtalene, vår oppmerksomhet?

Dårlig folkeskikk, vil noen si. Men det argumentet har tapt for lenge siden. Da sosiale medier kom, var det ingen som leverte en bruksanvisning. Det ble mye fritt-fram og vi-lager-veien-mens-vi-går.

«Kose seg» med Facebook
Enda ett øyeblikks observasjon: På veien hjem i går så jeg to jenter, 17-18 kanskje. De ga hverandre en klem da de var i ferd med å gå hver til sitt. Så sa den ene: «Nå skal jeg hjem og kose meg med Facebook…» Og smilte. Kose seg. Ikke med kjæresten, venner, familien eller middagen. Nei, med Facebook.

Det er veldig bra – og viktig – at det forskes mer og mer rundt dette. Det er åpenbart at sosiale medier påvirker og forandrer oss. Vår måte å kommunisere på. Alene og med hverandre. Den forandrer tydeligvis også vår sosiale adferd. Sakte, men sikkert. For en del mennesker altså til det negative, ser det ut som. Jeg tror det er også betimelig å se på om og hvorvidt det er mulig å motvirke en slik utvikling…

Hektet på Twitter
Jeg la spesielt merke til en undersøkelse som Cecilie Schou Andreassen, forsker og psykolog fra Bergen, nylig har gjennomført blant 11.000 norske SoMe-brukere i midten av tredve-årene. Om hvordan de bruker sosiale medier i både arbeidsliv og til private formål. Den er ikke publisert enda, skriver hun.

Makter ikke å kutte ut
Også hun har sett på faren for Facebook- og Twitter-avhengighet, blant annet. «Denne adferdsavhengigheten har mye til felles med annen, såkalt kjemisk avhengighet, slik som for eksempel av rus og narkotika», sier Schou-Andreassen i et avisintervju.

«Den viser seg blant annet ved at man ikke makter å kutte ut bruken, hverken i forbindelse med jobb, studier eller andre forpliktelser. Avhengigheten kan ramme både nattesøvn og arbeidsglede, samtidig som man forsøker å dekke over eller bagatellisere problemet…» Det er absolutt verdt å stoppe opp og reflektere over disse setningene.

Det antas at 2-3 prosent av SoMe-brukerne blir avhengige, trolig mellom 50.000 og 75.000 mennesker i Norge!

Måler misbruk av sosiale medier
Forskeren forteller videre at de har utviklet et måleverktøy som gjør det enklere, for blant annet arbeidsgivere, å fange opp tegn til misbruk av sosiale medier. Det skal gjøre det lettere å sette inn mottiltak på et tidlig stadium.

Sosiale medier koster…
Det høres lovende ut. Håper at måleverktøyet også kan brukes på alle ungdommer rundt om i landet. På dem som vokser opp med sosiale medier.

Visst har sosiale medier mange fordeler, men de har også en kostnad. For den enkelte – og for samfunnet. Jo tidligere vi blir klar over dette desto bedre.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Arbeidsliv, Sosiale medier

6 responses to “Heller Twitter enn sex?

  1. Interessant lesning, Hermann. Ja, det er noe med det å henge i gjeng, men samtidig være så distansert fra samtalene rundt deg grunnet twitter og facebook, ikke minst sms. Tenker på det ofte i forbindelse med jobb også – under møter og workshops er omtrent samtlige deltakere innom mobilen opptil flere ganger under seansen. Nå har det seg sånn at vi mennesker tror vi kan multitaske og få med oss mange ting på samme tid, men faktum er vel at vi ender opp med å ikke få med oss noen verdens ting – verken på twitter, facebook eller jobben. Til ettertanke.

    • Takk for kommentar, Håvard. Tror det ville blitt bedre og mer effektive diskusjoner om deltakerne hadde lagt igjen mobilene sine ved møtedøra.

      Multitasking, ja. For meg er det et motebegrep som skal gi uttrykk for hvor effektiv personen er. Men resultatet er ofte det motsatte. Enig med deg.

  2. sex først, twittre om det etterpå. Som Ole Brumm, jatakk, begge deler.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s