Stjeler fra oss alle sammen

Det er tre «rekordmeldinger» jeg irriterer meg over. Og alle handler om svindel. Om at folk forsyner seg urettmessig fra vår felles kasse. Hva skjer?

Skatteunndragelse, trygde- og forsikringssvindel som aldri før. Tidenes juks, melder avisene. Tyveri fra våre felles velferdsordninger – til tross for økt risiko for å bli tatt og straffer som svir. Et ubehagelig tydelig speilbilde av vår tid?

Fenomenet er ikke nytt. Det er åpenbart lettere å stjele fra et anonymt «vi» enn fra naboen like ved. Jeg-samfunnet i et nøtteskall? Ser for deg et kakefat med ti stykker til ti personer, og én forsyner seg med begge hender. Blir det da fortsatt like greit, tro?

Rekordsvindel over hele fjøla
Her er «rekordene» i kortversjon:

 • 29 milliarder kroner unndratt beskatning i 2011 – det høyeste, avdekkede beløp noensinne
 • Trygdesvindel på 189 millioner kroner avdekket i 2011 – det høyeste beløpet noensinne
 • Forsikringssvindel på 320 millioner kroner avdekket i 2010 – det høyeste beløpet noensinne

Flere og flere svindler altså til seg penger fra velferdsordninger – eller lar være å bidra til fellesskapet slik skattereglene tilsier. Tendens økende. Et tankekors. Det sier en del om enkeltes holdninger. Altfor manges holdninger!

Anonymt fellesskap og egen lommebok
At svindlerne med dette setter for eksempel sykelønnsordningen i fare, at de sørger for økte forsikringspremier eller lavere skatteinntekter, ser ikke ut til å bry dem. For hva betyr vel et anonymt fellesskap når lommeboka sitter så tett på egen kropp?

Ta trygdemisbruket for eksempel. Det jukses med dagpenger og sykepenger mens det jobbes svart. Og enslige forsørgere hever stønad selv om de ikke er enslige. Nav har anmeldt 8.000 personer for trygdesvindel på 1 milliard kroner siden det ble opprettet i 2006. Én milliard kroner i løpet av fem år! 

Vårt – og mitt
«Alle» er imot trygdemisbruk og mener at det må bekjempes, viser Navs holdningsundersøkelse. Men langt færre er like bastante når det kommer til svindel fra ulike trygdeordninger. To av tre kjenner trygdesvindlere, kommer det fram i undersøkelsen! I tillegg, dette:

 • 58 prosent av de spurte mener det er meget alvorlig å jobbe svart under sykmelding. 4 av 10 syns ikke det.
 • 67 prosent syns det er meget alvorlig å motta stønad for enslige forsørgere selv om de ikke er enslige. 3 av 10 syns ikke det.
 • 38 prosent syns det er meget alvorlig når arbeidsledige tjener mer enn fribeløpet uten å si fra til Nav. 6 av 10 syns ikke det.
 • 37 prosent syns det det er meget alvorlig å være hjemme med egenmelding selv om de ikke er syke. 6 av 10 syns ikke det.

Jeg vil ikke være for bastant. Det er mange historier bak tallene, og det kan muligens også stilles det ene eller andre spørsmålet ved utformingen av noen av reglene. Likevel: Jeg syns det er urovekkende at så mange aksepterer juks. Det er et faktum at det svindles mer enn noensinne – på bekostning av det store flertallet som bidrar etter boka. Hvorfor akseptere slikt? 

Skader våre velferdsordninger
Jeg er bekymret for hvilke skadevirkningene rekordsvindelen kan få for «verdens beste velferdsordninger». Den norske sykelønnsordningen for eksempel, er enestående i verden: 100 prosent lønn under sykdom, i ett år. 

Det er ikke lenge siden at sykelønnskutt ble diskutert her hjemme – i flere runder. Sykelønn er én av mange ting som finansieres gjennom våre skatteinnbetalinger. Alle bidrar med sitt for at alle skal få det best mulig når de virkelig trenger det. Det er hele poenget med skattesystemet. Men noen stjeler altså, mer og mer. Nav anslår et årlig misbruk av sykepenger alene på to milliarder kroner!

Mot mer overvåking
Og så er det et viktig poeng til. Fordi flere utrettmessig forsyner seg av felleskassa, er myndighetene nødt til å skjerpe kontrollen. Mer overvåking av ALLE fordi NOEN misbruker velferdssystemet. Som en logisk konsekvens av økt skatte- og trygdesvindel.

Skatteetaten har nettopp startet en pilotstudie for å kunne lage en profil av den «typiske skatteunndrageren», melder nettutgaven av Dine Penger i dag.

Dine og mine penger, ja. Og våre penger…

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Arbeidsliv, Økokrim

4 responses to “Stjeler fra oss alle sammen

 1. Jeg synes det er helt utrolig at det er mulig å lure penger fra Nav ved å hevde man har flere barn enn man virkelig har. Jeg kan ikke skjønne at det ikke er lett å avsløre.

  • Takk for kommentaren. Jeg tror nok ikke det er mulig «å juge på seg» flere barn uten at det blir oppdaget. Her går det nok om at enslige eller skilte foreldre hever f. eks. dobbel barnetrygd, mens de i realiteten har samboere, tror jeg.

 2. Hmmm. Skulle ikke forundre meg. «Kreativiteten» er sikkert stor. Skjønner ikke at folk tar sjansen.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s